Menu

Menu

ForsideNyhederKalenderKontaktOm RubanProdukter
Ruban
Foto:

Byrådet til Lars Lykke om praktikpladser...

Stor mangel på praktikpladser for unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse

Åbent brev til statsministeren

Et samlet byråd i Varde Kommune har søndag d. 7. februar sendt et åbent brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen i anledning af de kommende trepartsforhandlinger. Brevet er bragt i søndagens udgave af Politiken og kan læses i fuld længde her:

Trepartsforhandlere skylder at skaffe praktikpladser

Kære statsminister
Lars Løkke Rasmussen,

Ved de kommende trepartsforhandlinger er der særligt ét problem, der er akut behov for, at parterne finder en løsning på: Nemlig den store mangel på praktikpladser for unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse.

Det er en historisk grundsten i det danske samfund, at unge mennesker lærer deres fag fra erfarne svende. Når det ikke kan lade sig gøre, gør elevernes manglende erhvervserfaring dem mindre attraktive for virksomheder. Det betyder, at vores unge har stor risiko for at uddanne sig selv til arbejdsløshed. Samtidig vil virksomhederne hurtigt få problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, når de, der er til rådighed, mangler praktisk erfaring med deres fag.

I oktober 2015 var der 1.538 elever på Region Syddanmarks erhvervsuddannelser, der måtte nøjes med skolepraktik frem for virksomhedspraktik. Det svarer til næsten en femdobling i forhold til samme tidspunkt i 2008, hvor tallet var 314 elever*. Dette forhold er særligt kritisabelt, fordi der i mange år er blevet arbejdet på at få flere unge til at indskrive sig på erhvervsuddannelserne. Nu er de der så. Men kun for at opdage, at praktikpladser er en mangelvare. Det er ikke fair over for de unge, og her må arbejdsmarkedets parter finde en løsning. Der er derfor brug for at tilpasse de nuværende regler for virksomhedspraktikken og gøre det mere attraktivt for erhvervsdrivende at have en elev i praktik.

Vi beder dig derfor om, at du ved de forestående trepartsforhandlinger sætter praktikpladser for erhvervsuddannelserne højt på dagsordenen, så problemet kan blive løst i fællesskab af arbejdsgivere, arbejdstagere og regeringen. Det skylder vi både erhvervslivet og vores unge mennesker.

Med venlig hilsen Byrådet i Varde Kommune.

Erik Buhl (borgmester), Peder Foldager, Niels Haahr Larsen, Lisbet Rosendahl, Per Rask Jensen, Connie Høj, Preben Friis-Hauge, Thyge Nielsen, Anders Linde, Preben Olesen, Mads Sørensen, Keld Jacobsen, Stig Leerbeck, Poul Rosendahl, Susanne Bergmann, Tina Agergaard Hansen, Julie Gottschalk, Erhardt Jull, Niels Christiansen, Holger Grumme Nielsen, Arne Lindberg Callesen, Marianne Bruun Kristiansen, Søren Laulund, Ingvard Ladefoged og Kjeld Anker Espersen.

clausvestland