Menu

Menu

ForsideNyhederKalenderKontaktOm RubanProdukter
Ruban
Foto:

Varde får Danmarks største udendørs glaskunstværk

Varde bymidte er i disse år ved at udvikle sig til et enestående udendørs kunstmuseum med værker af høj kvalitet.

Varde Kommune er blandt Danmarks bedst besøgte turistdestinationer, formentlig ikke mindst pga. sin placering tæt ved den jyske vestkyst. Kendetegnende for området er den friske vestenvind, det betagende Vesterhav, hvori den altid foranderlige himmelhvælving spejler sig. Ikke så mærkeligt, at folk fra nær og fjern i generationer har valfartet dertil for at opleve den smukke, og til tider, barske vestjyske natur.

Disse karakteristiske kendetegn har dannet idégrundlaget for det nye kunstværk, der er blevet udført specifikt til dets placering i Varde.

Det monumentale og unikke kunstværk, der i alt måler 88,9 m2, er udført i et tæt samarbejde mellem kunstner Peter Stuhr og glasmester Per Steen Hebsgaard på Hebsgaards værksted i Præstø.

Om dagen reflekteres dagslyset i glasset , og om aftenen bliver værket oplyst bagfra af det særlige RGB-lys (= Rød-Grøn-Blå), der i mødet med det malede glas langsomt skifter farve, hvilket skal illustrere ”Himlen over Vesterhavet” – der også er værkets titel. Det nye glaskunstværk bliver en del af det, fortsat voksende, udendørs kunstmuseum i Varde midtby, som vil kunne opleves året rundt. Med dette værk får borgere og turister nu en unik mulighed for at opleve en kunstnerisk fortolkning af himlen over Vesterhavet – inde midt i Varde.

Værket er skænket af Poul Erik Bech Fonden.

Indvielse

Alle interesserede inviteres til indvielse, der finder sted torsdag den 25. oktober kl. 17.00 i Varde Garten, Brogade / bag Kræmmerpassagen, 6800 Varde.

Karsten Madsen

 

Om kunstnerne

Peter Stuhr (f. 1951) er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han tog sin afgang i 1981 hos bl.a. professorerne Richard Mortensen og Albert Mertz.

Stuhr arbejdede i 80’erne med maleriet som primær medie, men har efterfølgende også beskæftiget sig med skulptur, video, fotografi, tegning, installation og glaskunst, som kunstnerisk udtryk.

Han har udstillet på bl.a. Charlottenborg, Sophienholm, Kastrupgårdsamlingen, Den Frie, Galleri Bie og Vadstrup, Herning Kunstmuseum, Sønderjyllands Kunstmuseum, Kunsthallen Brænderigården i Viborg, Cisternerne og Glasmuseet i Ebeltoft. Derudover har han udført flere udsmykningsopgaver og haft udstillinger i både Sverige, Norge, Tyskland, Rusland, Polen, England og i de Baltiske lande.

Stuhr er medlem af Kunstnersamfundet, Billedkunstnernes Forbund (BKF), og tidligere bestyrelsesmedlem i Nordic Institute for Contemporary Art (NIFCA).

Per Steen Hebsgaard (f. 1948) stiftede i 1986 virksomheden Hebsgaard A/S – Atelier for Internationale Glasudsmykninger, der nu ligger i Præstø, og som fremstiller glaskunst.

Gennem årene har han samarbejdet med flere af landets mest anderkendte kunstnere omkring udførelsen af kunstneriske værker og udsmykninger i glas. Herunder kan nævnes Arne Haugen Sørensen, Bjørn Nørgaard, Carl-Henning Pedersen, Christian Lemmerz, Erik A. Frandsen, Ingvar Cronhammer, Olafur Eliasson, Per Kirkeby, Peter Brande m.fl.

Hebsgaard er uddannet glarmester i Tarm med bronzemedalje. Senere opnåede han kunsthåndværkerprøvens sølvmedalje, og i 2009 blev han tilkendt Thorvald Bindesbøll Medaljen.

I forbindelse med sit arbejde i ind- og udland har han modtaget flere legater bl.a. fra VELUX Fondens Hæderspris, Prins Henriks Fond, Ole Haslunds Kunstnerfond og Ny Carlsbergfondets Rejselegat / Kunstnerlegat.

Ved siden af sit virke som kunsthåndværker, er han ansat som gæsteprofessor på Stockholms Kunsthøjskole samt på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hebsgaard blev i 1975 optaget i Kraks Blå Bog.

Samarbejde

Stuhr og Hebsgaard har tidligere arbejdet sammen om at udføre markante udsmykninger til bl.a. Statens Skadedyrslaboratorium i Lyngby, Kastrup Lufthavn, Karup Lufthavn og Viborg Svømmehal.

Mere information

For yderligere information og spørgsmål, kontakt Mette Kristensen, leder af Kunsthal vARTe, tlf. 21 59 27 08, mk@varte.dk

Karsten Madsen