Menu

Menu

ForsideNyhederKalenderOm RubanBestyrelsenForeningenSupportKursus
Ruban
Foto:

Højspændingsmasterne er en dårlig forretning

Kritikerne kalder det en risikabel investering som Vest- og Sønderjyderne skal lægge jord til.

LÆSERBREV 25/8-2018:

Status efter borgermøde med vores Energiminister Lars Chr. Lilleholt og Henrik Riis i Ribe den 13.8 2018 har ikke ændret på den kendsgerning, at Vest- og Sønderjylland står til at skulle have højspændingsmaster.

Baggrunden for dette er, at vores energiminister og Energinet vil have en ny el-forbindelse kaldet Vikinglink til England, således at der kan transmitteres strøm via en ny-opført el-forbindelse fra Tyskland til England henover Danmark.

Vest- og Sønderjyderne skal ikke bruge strømmen, men alligevel vil energiministeren og Energinet have forbindelsen i vekselstrøm, så der kan tappes fra den. Dette umuliggør, at forbindelsen kan være i jævnstrøm, hvilket ellers havde været muligt, og el-forbindelsen kunne have være fremført i jorden.

Forbindelsen kan rumme over 140% af Danmarks forbrug
Forbindelsen skal kunne rumme en meget stor kapacitet ifølge Energinet, faktisk så stor en overkapacitet, at forbindelsen kan rumme over 140% af Danmarks forbrug, når det er højest. Ved at kræve så stor en kapacitet, vil forbindelsen fremføres i master med 400kV, i al fald besværliggør det, at forbindelsen over Jylland kan fremføres i kabler. Energinet har i sin business-case fravalgt alternativer, hvor forbindelsen kan fremføres i kabler, men de blev på mødet i Ribe slet ikke nævnt.

Fine ord uden mening
På mødet i Ribe tog energiministeren og Energinet kun udgangspunkt i 400kV forbindelsen i luften. Samtidig forsikrede energiministeren igen og igen, at ”hver en sten ville blive vendt”, at han ville gøre alt for at nå den bedst mulige løsning, ligesom han havde stor medfølelse og forståelse for de berørtes situation.

Det er svært at se, at energiministeren virkelig gør alt for at skabe de bedst mulige betingelser for vest- og sønderjyderne. Hvis han mente alle sine fine ord, kunne han da bare bede Energinet om at gennemføre projektet, men med en kabellægning af Jylland som resultat. For det kan lade sig gøre. Men energinet tjener så bare ikke så mange penge på transmissionen af strømmen.

Er det almenvældet, der kræver Energinets planlagte Vikinglink?
Langt fra. For det første er der stor usikkerhed om indtjeningen af forbindelsen, ja, ifølge kritikere er det ligefrem en risikabel investering. For det andet er det langt overvejende sort strøm, der skal transmitteres i de første mange år. Det er altså en transmission, som kulkraftværker tjener på, mens de danske forbrugere skal betale mere for strømmen. Og så tjener Energinet på flaskehalsproblemer. Og så for det tredje så regner man med en levetid for Vikinglink på 40 år.

Alt det er da ikke til gavn for almenvældet.

Skal Vest- og Sønderjydernes landskab påklistres med højspændingsmaster pga. dette? Ja, ifølge energiministeren er Vikinglink en samfundsmæssig god investering, så det kommer åbenbart til at ske, men det viser også, hvor hul hans tale er om, hvor meget han vil gøre for vest- og sønderjyderne.

Højspændingsledningerne skal ikke opsættes pga. havvindmølleparkerne
Men så taler energiministeren også om, at der er brug for 400 kV i højspændingsmaster pga. forsyningssikkerhed og vindmølleparkerne. Her trækker han så det sikre kort, for alle ønsker og forventer, at der skal være strøm i kontakterne, og at Danmark skal udbygges med vindmøller.

Men Lars Chr. Lilleholt, højspændingsledningerne skal ikke opsættes pga. havvindmølleparkerne(det kan klares med 150kw), og det er slet ikke dokumenteret, at Viking Link løfter den grønne omstilling. Og hvad angår forsyningssikkerhed, så er der vel ingen grund til, at forbindelse hen over vest- og sønderjyderne skal have en kapacitet på 140 % af Danmarks forbrug, vel at mærke ved den absolutte spidsbelastning.

Så hvad ender mastesagen med?

Tomme ord om al den medfølelse
Vi må stille energiministern til ansvar.
Vi vil have en kabelløsning. Vi vil, at han forklarer energinet, at linjeføringen skal i jorden. Hvordan, må Energinet finde ud af.
Det er muligt, og vi tror ikke på de tomme ord om al den medfølelse, som ministeren nærer i forhold til os, for i så fald havde han handlet anderledes.

Hr. minister, dette er en politisk beslutning.

Er du klar over, at disse master medvirker til:
At jyder stavnsbindes på deres jord.
At det forringer deres ejendomsværdi.
At naturen skæmmes af master.
At folk skal være bange for, om deres børn har øget risiko for at få børneleukemi.
At fugle flyver ind i masterne.
At folks livskvalitet forringes.
At de skader bosætning.
At de spolerer turismen
At de skader dyrene på marken.
At de ødelægger kulturlandskaber.

Samtidig er det svært at forstå:
Hvorfor kabler kan graves ned i Nordsjælland (Kongernes Nordsjælland, som Energinet kalder et forskønnelsesprojekt) og i energiministerens valgdistrikt i Middelfart, men skal op i Jylland.

Hvordan Energinet kan fremlægge en businesscase uden tal på.

Hvordan der kan være høringsproces, hvor svarene er givet på forhånd.

Dette har intet med demokrati at gøre. Hvordan kan det være muligt at opføre en el-forbindelse, som der er så meget kritik af, og som medfører så mange negative konsekvenser for danske borgere.

Så, mød op og kræv kablerne i jorden. Vi vil ikke finde os i det politiske spind.

Næste møde finder sted:
Varde Fritidscenter 27.8 2018 kl. 18.00 med energiminister Lars Chr. Lillelund og Henrik Riis fra Energinet

Lone Brinch, Endrup, Højspænding i jorden

lørdag 25 aug 2018 - Claus V. Jeppesen
Vist: 1315 gange