Menu

Menu

ForsideNyhederKalenderOm RubanBestyrelsenForeningenSupportKursus
Ruban
Foto:

Decentralisering af Skat er det eneste rigtige

Regeringen vil nedlægge Skat fra næste år og erstatte det med syv styrelser med hver deres speciale. Mange af disse skal placeres i Jylland og på Fyn, hvilket møder opbakning fra Landdistrikternes Fællesråd.

Indretningen af det danske skattevæsen har slået fejl og der er brug for at tage drastiske skridt. Det mener skatteminister Karsten Lauritzen (V), der tirsdag præsenterer en ny plan for skattevæsnets fremtidige organisering på et pressemøde i Statsministeriet.

Fremtidens skattevæsen skal ifølge skatteministeren bestå af syv styrelser med hver deres specifikke opdrag, specialisering og ledelse.

Hos Landdistrikternes Fællesråd, der arbejder for bedre rammevilkår uden for de største byer og taler landområdernes sag over for regeringen og Folketinget, er forventningerne til planen store.

- Jeg mener, det er meget positivt, at regeringen lægger op til at fortsætte ad det spor, der handler om at sikre en bedre balance i fordelingen af statslige arbejdspladser. Det er den helt rigtige vej at gå, siger formand Steffen Damsgaard og fortsætter:

- Det er afgørende, at de syv styrelser bliver placeret uden for hovedstadsområdet, så vi sikrer, at regeringens ambitiøse udflytningsplan på den lange bane bliver cementeret og understøttet i en vedvarende proces, som bringer Danmark i bedre balance.

Damsgaard understreger, at det er positivt, at skatteministeren erkender, at en del af forklaringen på udfordringerne i Skat er, at alt for mange opgaver er blevet centraliserede.

De syv nye styrelser skal være i drift fra 1. juli 2018.

Skal være fordelt i hele landet

Landdistrikternes Fællesråd, som var blandt de største fortalere for regeringens udflytningsplan, mener at det er positivt med en generel decentralisering af de kommende styrelser under Skatteministeriet.

- Skattevæsnet løser opgaver for borgere og virksomheder i hele landet. Derfor bør de kommende styrelser også være fordelt i hele landet, siger han.

Ifølge Karsten Lauritzens udtalelser vil det danske skattevæsen komme til at bestå af en styrelse med fokus på skattegæld, én med fokus på told, én med fokus på ejendomsvurderinger, én med fokus på motorområdet, herunder betaling af registreringsafgift, og en styrelse med fokus på skatter, afgifter og moms. Derudover kommer der en styrelse med fokus på IT og udvikling samt en tværgående administration.

Steffen Damsgaard håber, at styrelserne kommer til at understøtte det nationale mål om et Danmark i bedre balance og bliver placeret uden for de største universitetsbyer.

Styrkelse af nuværende skattecentre

Der er mange mulige placeringer rundt i hele landet, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, der tæller 47 land-, yder- og mellemkommuner.

- Vi har forståelse for, at vores skattevæsen står over for store udfordringer og mener derfor, at det giver rigtig god mening, at knytte de kommende styrelser op på allerede eksisterende skattecentre i landdistrikterne, siger Steffen Damsgaard og fortsætter:

- Hvis man for eksempel vil understøtte placeringen af en ny inddrivelsesstyrelse med kompetencer fra eksisterende skattecentre, så giver det måske god mening at skele til Midt- og Vestjylland, siger han og understreger, at styrelserne kan have flere forskellige velegnede placeringsmuligheder.

Steffen Damsgaard har drøftet Landdistrikternes Fællesråds indspil til den fremtidige organisering af Skatteministeriets koncern med minister Karsten Lauritzen (V).

Karsten Madsen

tirsdag 13 jun 2017 - Karsten Madsen