Foredrag: Rejseeventyr og bæredygtighed
Anne Thomsen: Opsøgende rejseguides unikke indblik i bæredygtige tiltag verden over
Når Anne rejser, er det især mødet med mennesker, naturen og kulturtraditioner, hun har for øje, og i hendes optik hverver hun de mest unikke rejseoplevelser til fods langt væk fra alfarvej.
I dette foredrag vil Anne zoome ind på tre spektakulære rejser i Albanien, Nepal og Sverige og berette om, hvordan lokalbefolkningerne forholder sig til bæredygtige klimatiltag, turismens indvirkning og naturens ve og vel.
Selvforsynende bjergnomadefamilie
I Nordalbanien boede Anne hos en selvforsynende bjergnomadefamilie, der lever langt væk fra civilisationen i grænselandet mellem Albanien og Kosovo. Hun nåede familiens landsted til fods i 2019 og udførte et antropologisk feltarbejde med fokus på bæredygtig turisme og familiens relation til naturen.
En traditionsforankret bjergtilværelse med plastik og affald
Tidligere i år guidede Anne et trek til Everest Base Camp i Nepal som støtte til en Everest-ekspedition, og mens hun vandrede mellem bjerggiganter, langs brusende floder og besøgte buddhistiske bjergsamfund, rumsterede dette spørgsmål i hendes hoved: Hvordan kan man bibeholde sin traditionsforankrede bjergtilværelse og håndtere de efterladenskaber i form af plastik og affald, som den øgede turisme fører med sig?
Friluftsturisme, hvor naturen og klimaet er i evig forandring
Et journalistisk skriveprojekt ledte i januar 2023 til en friluftstur i Svensk Lapland, hvor Anne isfiskede, kørte med hundeslæde, jagtede nordlys, tilberedte rensdyrkød rundt om lejrbålet og overnattede i en samisk lavuu. Her centrerede tankerne sig primært om, hvordan man indretter sit liv og udbyder friluftsturisme et så skrøbeligt og samtidigt råt sted, hvor naturen og klimaet er i evig forandring.
Anne vil gennem levende fortællinger, fotos og videomateriale invitere os med ud i verden og ind i refleksionerne om, hvordan lokalsamfundene, som hun møder på sin vej, forholder sig innovativt og anderledes til bæredygtighed og klima. Og hvem ved – måske kan vi lære noget, som vi kan implementere i vores danske hverdag?