Menu

Menu

ForsideNyhederKalenderOm RubanBestyrelsenForeningenSupportKursus
Ruban
Bramming-Grindstedbanen i december 2021 ved Stenderup og Tofterup. Banen bærer præg af, at der ikke er kørt tog på strækningen de sidste 10 år Foto: Karsten Madsen

Forladt jernbane skal forvandles til sti

Fire kommuner overtager den 40 kilometer lange Bramming-Grindstedbane med ambitioner om at gøre den nedlagte jernbane til en rekreativ oplevelse

Billund, Vejen, Esbjerg og Varde Kommune har nu alle godkendt en aftale med BaneDanmark om at overtage Bramming-Grindstedbanen, hvor det sidste godstog kørte i 2012.

De fire kommuner vil i fællesskab udvikle strækningen til en rekreativ sti med et fælles udtryk i skiltning og faciliteter på tværs af kommunegrænser. Dette arbejde begynder i 2022.

Den forladte jernbane er stort set uden bakker og skarpe sving, og da der flere steder også er læ fra omkringliggende træer og buske, rummer den 40 kilometer lange strækning et særligt stort potentiale for en cykelsti.

Forbundet til resten af Danmark

Strækningen har desuden potentiale til langdistancevandring. I Grindsted er jernbanen forbundet til flere andre større stier – blandt stien fra Grindsted til Funder syd for Silkeborg. Og i Varde Kommune krydses den 140 kilometer lange Kyst til Kyst Stien.

- Bramming-Grindstedbanen rummer et uforløst potentiale for at skabe et rekreativt tilbud, der vil appellere til borgere og turister på tværs af alle fire kommuner. Første skridt var en aftale med BaneDanmark, og nu venter arbejdet med i fællesskab at udvikle en attraktiv og sammenhængende løsning, siger Preben Friis-Hauge, formand for Udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.

Interesserede kan allerede nu vandre på skinnerne med vished om, at der ikke kommer flere tog.

Pressemeddelelse

Fakta

  • Bramming-Grindstedbanen blev anlagt fra 1916-1920. Frem til 1960´erne blev den primært brugt til at transportere brunkul. Det sidste godstog kørte på strækningen i 2012.
  • Billund, Vejen, Esbjerg og Varde Kommune overtager jernbanen fra BaneDanmark med en købssum på nul kroner, men det er op til kommunerne at finansiere den fremadrettede drift og udvikling af strækningen.
  • Vedhæftede kort viser jernbanens forløb.

Kort over jernbanen ses her: Bramming-Grindstedbanen

fredag 17 dec 2021 - Karsten Madsen
Vist: 1044 gange