Menu

Menu

ForsideNyhederKalenderOm RubanBestyrelsenForeningenSupportKursus
Ruban
Annette Vilhelmsen, formand for bedømmelseskommitteen for Årets Landsby, er imponeret over de danske landsbyer. Foto: Pressefoto

Ansager i finalen til Årets Landsby

Evnen til at udtænke digitale påfund i lokalsamfundet kendetegner de tre finalister i opløbet om at blive Årets Landsby 2017.

Audiowalks, LAN-parties, QR-koder og lokale Facebook-grupper. Fremtidens landsby er mere end forsamlingshuse og landsbylaug. Over hele landet udtænker lokale ildsjæle løsninger og landvindinger, som er med til at gøre de danske landsbyer digitale.

Og det er ildsjælenes digitale påfund, der bliver hyldet med prisen som Årets Landsby 2017, der uddeles for 21. gang i år. Bag prisen står Landdistrikternes Fællesråd og foreningen Landsbyerne i Danmark.

Siden ansøgningsfristen den 18. april har bedømmelseskomiteen læst sig gennem et væld af ansøgninger fra landsbyer over hele landet. Nu er feltet indsnævret til tre landsbyer med særligt fokus på det digitale: Ansager i Varde Kommune, Over Jerstal i Haderslev Kommune og Vallekilde i Odsherred Kommune.

Med temaet Den Digitale Landsby har bedømmelseskomiteen haft særligt fokus på samspillet mellem bosætning, demokratisk dannelse og digitalisering, fortæller Annette Vilhelmsen, der er formand for bedømmelseskommitteen og direktør for Tietgen.

- De tre lokalsamfund, der kæmper om at blive Årets Landsby 2017 er på hver sin måde eksempler på, hvordan lokal idérigdom i de danske landsbyer bidrager til at omdanne Danmark til en digital vindernation, siger hun og fortsætter:

- Landsbyerne viser med al tydelig, at det gode liv ikke opstår af sig selv. Det er resultatet af et hårdtarbejdende fællesskab af frivillige kræfter, som bruger teknologien til at udvikle og fremtidssikre deres landsby. Det er denne indsats, vi gerne vil hædre med prisen. Og evnen til at gribe og udvikle digitale muligheder er da også kendetegnende for de tre finalister.

Vallekilde:

I landsbyen Vallekilde arbejder de lokale ildsjæle med digital udvikling uafhængigt af kommunen eller udviklingskonsulenter. Ildsjælenes arbejdskraft har blandt andet resulteret i en interaktiv plakatsøjle, et bylaug med mobilepaybetaling og en virtuel Grejbank, hvor borgere deler alt fra jordbærplanter til tværfløjter og lift til København med hinanden. Byen har også fået sin egen virtuelle borger, den fiktive Gerda Lyhn, som fortæller om sine oplevelser i landsbyen i en række audiowalks, der kan hentes på Soundcloud.

Ansager:

Med nyheds- og kommunikationsplatformen Ansager.info holder byens borgere, foreninger og forretningsliv hinanden ajour med livet i landsbyen. Hjemmesiden, der blev etableret i 2012, kunne i 2016 bryste sig af et månedligt besøgstal på over 30.000. En succes, landsbyen tilskriver de frivillige kræfter, som tidligt sørgede for bredbånd i landsbyens opland og for, at hjemmesidens infrastruktur kørte på skinner. Landsbyen har også lanceret en udviklingsplan for 2020, ligesom TV-dækningen af lokale begivenheder og en festival-app har sat Ansager på det digitale landsbykort.

Over Jerstal:

I Over Jerstal har byens borgere kæmpet for at få landsbyen til at køre på digitale skinner. Derfor nyder landsbyens ca. 1.150 indbyggere i dag godt af både Stofa Fiber, Yousee og almindelig ADSL. For byen har haft brug for en internetdækning i topkvalitet for at forløse digitale idéer fra landsbyens ildsjæle. Et udpluk af dem er Borgerforeningens indkøb af et 3D-kamera, der skal forevige landsbyen i Virtual Reality og opsætningen af QR-koder i byparken. Ligesom byens unge de seneste fire år har siddet natten igennem til LAN-parties i hallen, der har fået indlagt fibernet.

Vinderen af Årets Landsby 2017 bliver kåret til sommer.

Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og senest Trekroner-området.

Pressemeddelelse fra Landdistrikternes Fællesråd

Fakta om Årets Landsby:

  • Årets Landsby afvikles i samarbejde mellem Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark.
  • Prisen uddeles for 21. gang i år.
  • Årets tema er Den Digitale Landsby.
  • Landsbyen skal have under 2000 indbyggere.
  • Der skal være udarbejdet en udviklingsplan for landsbyen.
  • Ildsjæle skal være det bærende element.

Bedømmelseskomiteen består af Annette Vilhelmsen, Carsten Abild, Sten Kjær Jensen, Charlotte Christiansen og Tyge Mortensen. Komitéen sekretariatbetjenes af Landdistrikternes Fællesråd.

 

tirsdag 2 maj 2017 - Karsten Madsen
Vist: 689 gange